Info

Shipspotting Turku on turkulaisen eläkeläisukon ylläpitämä laivakuvaussivusto alkaen vuodesta 2006. Entinen verkkotunnukseni penalandia.net tuli tiensä päähän 10.4.2016. Nykyinen verkkotunnukseni laivabongari.fi kertoo enemmän sivuston sisällöstä kuin vanha penalandia, joka oli peräisin vuodelta 2004, eli ajalta, jolloin en edes laivoja vielä kuvaillut. 😉

Sivuston toimivuus

Sivusto näkyy ja toimii oikein parhaiten Firefox, Chrome ja Edge selaimilla ja uusimmilla Windows käyttöjärjestelmillä. Android-järjestelmiä käyttävillä luureillakin kyllä toimii jotenkuten. Muilla mobiililaitteilla/järjestelmillä en ole kokeillut.

Kuvat

Kuvaan kaikenlaisia aluksia. Minulle kuvauskohteina ovat samanarvoisia niin pieni lautta-alus, kuin maailman suurin loistoristeilijä ja kaikki siltä väliltä. No en mä nyt aivan kaikkia kanootteja kuitenkaan kuvaile. 😉
Kuvat ovat kaikissa osioissa aikajärjestyksessä uusin ensimmäisena ja kuvailtu enimmäkseen Turun ja Naantalin väylien varsilta, muutamia kuvia myös Helsingin, Maarianhaminan, Tallinnan, Tukholman ja Riian vesiltä.

Alustyyppit

Alustyyppejä on valtava määrä ja samalle tyypille vielä monta erilaista nimitystä. Olen käyttänyt MarineTraffic sivuston ilmoittamaa nimitystä. Etusivulla ovat kuvalliset linkit eri alustyyppien kuviin. Osa on lajiteltu vielä vähän tarkemmin, esim. Tankkilaiva: Kaikki tyypit, Tankkilaiva: Asphalt/Bitumen Tanker, Tankkilaiva: Oil/Chemical tanker, Tankkilaiva: Crude Oil Tanker jne.

Alustiedot

Kuvan alla ovat linkit, joista selviää alustiedot, sijainti ja varustamo. Nämä tiedot ovat kyllä melko sekavia monen aluksen kohdalla, kun yksi ajaa, toinen varustaa ja kolmas omistaa (Registered owner, Ship manager, ISM Manager). Olen näitä tietoja hakiessani käyttänyt Equasis tietokantaa. Purjealusten tietoja löytyy Sail on Board – sivustolta ja venäläisten laivojen alustietoja Russian Maritime Register of Shipping – sivustolta.

Aluksen nykyinen sijainti

Sijainti-linkistä näkyy aluksen sijainti MarineTrafficin kartalla. Jos alus on katvealueella, niin silloin näkyy viimeisin vastaanotettu sijainti. Näitä MarineTrafficin katvealueita on siellä täällä, mm. Pohjois-Itämerellä. Esimerkiksi Itämereltä Turkuun tuleva alus häipyy näkyvistä (Out of range) heti Gotska Sandön jälkeen ja palaa kartalle (In range) Utön paikkeilla.

Laivaseuranta

Laivaseurannalla on oma sivu. Tein sivun lähinnä siksi, että seuraamalla alusten saapumista voi sopivana ajankohtana lähteä rannalle kuvaamaan, ei tarvitse tuntikausia odotella rannalla laivan saapumista. Linjalaivoja lukuunottamatta alusten tuloajat satamien laivalistoilla eivät aina pidä paikkaansa ja saapuvia aluksia kuvailtaessa tämä seuranta on osoittautunut hyväksi.
Merkittävän lisän laivaseurantaan luotsia käyttävistä aluksista tarjoaa Finnpilot Laivaliikenne sivullaan, josta löytyy luotsauksen ajankohdat. Laivaseuranta sivulla on myös muutamien satamien laivalista -ja karttalinkit, merialueiden karttalinkkejä sekä muutama webkameralinkki.

Sivustolla käyttämäni lyhenteet

BNS – Belgian Navy Ship
EML – Eesti Mereväe Laev (Estonian Navy)
FGS – Federal German Ship (German Navy)
FNS – Finnish Navy Ship (Suomen Merivoimien alus)
HDMS – His/Her Danish Majesty’s Ship (Royal Danish Navy)
HMS – Hans/Hennes Majestäts Skepp (Marinen), His/Her Majesty’s Ship (Royal Navy)
HNLMS – His/Her Netherlands Majesty’s Ship (Royal Netherlands Navy)
KBV – Kustbevakningen (Swedish Coast Guard)
KNM – Kongelig Norske Marine (Royal Norwegian Navy)
LNS – Lithuanian Naval Ship
LVNS – Latvian Naval Forces
MOV – The navy training ship (Royal Netherlands Navy)
NRP – Navio da República Portuguesa (Portugalin tasavallan alus)
ORP – Okręt Rzeczypospolitej Polskiej (Polish Navy)
USS – United States Ship

ETA – Estimated Time of Arrival, Arvioitu saapumisaika
UTC – Universal Time, Coordinated, Koordinoitu yleisaika
LNG – Liquefied Natural Gas (Nesteytetty maakaasu)
NOCA – Nordic Cadet Meeting
SNMG1 – Standing NATO Maritime Group 1
SNMCMG1 – Standing NATO Mine Countermeasures Group 1
TCP – Turku Cruise Port
EEVAN – Tallinn Old City Harbour / Vanasadam
FINLI – Naantalin satama
FITKU – Turun satama
SESTO – Tukholman satama

Vaikka askel lyhenee, niin liike jatkuu . . .

Pentti Heikkilä
Terveisin Pentti Heikkilä
Turku, Finland

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *