Info

Shipspotting Turku on turkulaisen seitsemänkymppisen eläkeläisukon ylläpitämä laivakuvaussivusto alkaen vuodesta 2006. Entinen verkkotunnukseni penalandia.net tuli tiensä päähän 10.4.2016. Nykyinen verkkotunnukseni laivabongari.fi kertoo enemmän sivuston sisällöstä kuin vanha penalandia, joka oli peräisin vuodelta 2004, eli ajalta, jolloin en edes laivoja vielä kuvaillut. 😉

Sivuston toimivuus

Sivusto näkyy ja toimii oikein ainakin Firefox, IE 11 ja Edge selaimilla ja Windows 7, Windows 10 käyttöjärjestelmillä. Muilla selaimilla/järjestelmillä en ole toimivuutta kokeillut. Windows Phone ja Android-järjestelmiä käyttävillä luureillakin kyllä toimii jotenkuten. Muilla mobiililaitteilla/järjestelmillä en ole kokeillut.

Kuvat

Kuvat ovat enimmäkseen Turun ja Naantalin väylien varsilta, muutamia kuvia myös Helsingin, Maarianhaminan, Tallinnan, Tukholman ja Riian vesiltä. Kuvaan kaikenlaisia aluksia. Minulle kuvauskohteina ovat samanarvoisia niin pieni lautta-alus, kuin maailman suurin loistoristeilijä ja kaikki siltä väliltä. No en mä nyt aivan kaikkia kanootteja kuitenkaan kuvaile. 😉

Artikkelin kuvan leveys on 800px ja suurin Lightbox kuvakoko on 1300×600 pikseliä. F11-näppäimellä ikkuna suurenee koko ruudun kokoiseksi ja selaimen palkit eivät ”häiritse” kuvien katselua. Takaisin normaalitilaan samalla näppäimellä.

Alustyyppit

Alustyyppejä on valtava määrä ja samalle tyypille vielä monta erilaista nimitystä. Olen käyttänyt MarineTraffic sivuston ilmoittamaa nimitystä. Etusivulla ovat kuvalliset linkit eri alustyyppien kuviin. Osa on lajiteltu vielä vähän tarkemmin, esim. Tankkilaiva: Kaikki tyypit, Tankkilaiva: Asphalt/Bitumen Tanker, Tankkilaiva: Oil/Chemical tanker, Tankkilaiva: Crude Oil Tanker jne. Nämä samat linkit löytyvät myös arikkelin kuvan yläpuolelta.

Alustiedot

Kuvan alla ovat linkit, joista selviää alustiedot, sijainti ja varustamo. Nämä tiedot ovat kyllä melko sekavia monen aluksen kohdalla, kun yksi ajaa, toinen varustaa ja kolmas omistaa (Registered owner, Ship manager, ISM Manager). Olen näitä tietoja hakiessani käyttänyt Equasis tietokantaa. Purjealusten tietoja löytyy Sail on Board – sivustolta ja venäläisten laivojen alustietoja Russian Maritime Register of Shipping – sivustolta.

Aluksen nykyinen sijainti

Sijainti-linkistä näkyy aluksen sijainti MarineTrafficin kartalla. Jos alus on katvealueella, niin silloin näkyy viimeisin vastaanotettu sijainti. Näitä MarineTrafficin katvealueita on siellä täällä, mm. Pohjois-Itämerellä. Esimerkiksi Itämereltä Turkuun tuleva alus häipyy näkyvistä (Out of range) heti Gotska Sandön jälkeen ja palaa kartalle (In range) Utön paikkeilla.

Laivaseuranta

Laivaseurannalla on oma sivu. Tein sivun lähinnä siksi, että seuraamalla alusten saapumista voi sopivana ajankohtana lähteä rannalle kuvaamaan, ei tarvitse tuntikausia odotella rannalla laivan saapumista. Linjalaivoja lukuunottamatta alusten tuloajat satamien laivalistoilla eivät aina pidä paikkaansa ja saapuvia aluksia kuvailtaessa tämä seuranta on osoittautunut hyväksi.
Merkittävän lisän laivaseurantaan luotsia käyttävistä aluksista tarjoaa Finnpilot Laivaliikenne sivullaan, josta löytyy luotsauksen ajankohdat. Laivaseuranta sivulla on myös muutamien satamien laivalista -ja karttalinkit, merialueiden karttalinkkejä sekä muutama webkameralinkki.

.

Vaikka askel lyhenee, niin liike jatkuu


Terveisin Pentti Heikkilä
Turku, Finland

.

Contact