Info

Shipspotting Turku on turkulaisen seitsemänkymppisen eläkeläisukon ylläpitämä laivakuvaussivusto alkaen vuodesta 2006. Entinen verkkotunnukseni penalandia.net tuli tiensä päähän 10.4.2016. Nykyinen verkkotunnukseni laivabongari.fi kertoo enemmän sivuston sisällöstä kuin vanha penalandia, joka oli peräisin vuodelta 2004, eli ajalta, jolloin en edes laivoja vielä kuvaillut. 😉

Sivuston toimivuus

Sivusto näkyy ja toimii oikein ainakin Firefox, IE 11 ja Edge selaimilla ja Windows 7, Windows 10 käyttöjärjestelmillä. Muilla selaimilla/järjestelmillä en ole toimivuutta kokeillut. Windows Phone ja Android-järjestelmiä käyttävillä luureillakin kyllä toimii jotenkuten. Muilla mobiililaitteilla/järjestelmillä en ole kokeillut.

Kuvat

Kuvat ovat kaikissa osioissa aikajärjestyksessä uusin ensimmäisena ja kuvailtu enimmäkseen Turun ja Naantalin väylien varsilta, muutamia kuvia myös Helsingin, Maarianhaminan, Tallinnan, Tukholman ja Riian vesiltä. Kuvaan kaikenlaisia aluksia. Minulle kuvauskohteina ovat samanarvoisia niin pieni lautta-alus, kuin maailman suurin loistoristeilijä ja kaikki siltä väliltä. No en mä nyt aivan kaikkia kanootteja kuitenkaan kuvaile. 😉

Alustyyppit

Alustyyppejä on valtava määrä ja samalle tyypille vielä monta erilaista nimitystä. Olen käyttänyt MarineTraffic sivuston ilmoittamaa nimitystä. Etusivulla ovat kuvalliset linkit eri alustyyppien kuviin. Osa on lajiteltu vielä vähän tarkemmin, esim. Tankkilaiva: Kaikki tyypit, Tankkilaiva: Asphalt/Bitumen Tanker, Tankkilaiva: Oil/Chemical tanker, Tankkilaiva: Crude Oil Tanker jne. Nämä samat linkit löytyvät myös arikkelin kuvan yläpuolelta.

Alustiedot

Kuvan alla ovat linkit, joista selviää alustiedot, sijainti ja varustamo. Nämä tiedot ovat kyllä melko sekavia monen aluksen kohdalla, kun yksi ajaa, toinen varustaa ja kolmas omistaa (Registered owner, Ship manager, ISM Manager). Olen näitä tietoja hakiessani käyttänyt Equasis tietokantaa. Purjealusten tietoja löytyy Sail on Board – sivustolta ja venäläisten laivojen alustietoja Russian Maritime Register of Shipping – sivustolta.

Aluksen nykyinen sijainti

Sijainti-linkistä näkyy aluksen sijainti MarineTrafficin kartalla. Jos alus on katvealueella, niin silloin näkyy viimeisin vastaanotettu sijainti. Näitä MarineTrafficin katvealueita on siellä täällä, mm. Pohjois-Itämerellä. Esimerkiksi Itämereltä Turkuun tuleva alus häipyy näkyvistä (Out of range) heti Gotska Sandön jälkeen ja palaa kartalle (In range) Utön paikkeilla.

Laivaseuranta

Laivaseurannalla on oma sivu. Tein sivun lähinnä siksi, että seuraamalla alusten saapumista voi sopivana ajankohtana lähteä rannalle kuvaamaan, ei tarvitse tuntikausia odotella rannalla laivan saapumista. Linjalaivoja lukuunottamatta alusten tuloajat satamien laivalistoilla eivät aina pidä paikkaansa ja saapuvia aluksia kuvailtaessa tämä seuranta on osoittautunut hyväksi.
Merkittävän lisän laivaseurantaan luotsia käyttävistä aluksista tarjoaa Finnpilot Laivaliikenne sivullaan, josta löytyy luotsauksen ajankohdat. Laivaseuranta sivulla on myös muutamien satamien laivalista -ja karttalinkit, merialueiden karttalinkkejä sekä muutama webkameralinkki.

Lyhenteet

Laivojen nimen edessä käytettävä kirjainlyhenne ilmaisee siviililaivojen kulkukoneiston tyypin tai aluksen käyttötarkoituksen.
Sivustolla käyttämäni lyhenteet:

ahts – anchor handling tug supply vessel
feru – floating engine room unit
f/c – floating crane
hsc – high speed craft, pika-alus
i/b – icebreaker, jäänmurtaja
m/s – motor ship, moottorilaiva
m/t – motor tanker, tankkilaiva
msv – multi-purpose support vessel, monikäyttöinen tukialus; öljyn ja kaasun tuotantoa avustava alus
p/a – Pelastuslaitoksen pelastusalus
p/b – pilot boat, luotsivene
p/r – pelastusristeilijä
p/v – Rajavartiolaitoksen partiovene, Suomen meripelastusseuran pelastusvene
r/v – research vessel, tutkimusalus
s/s – steamship, höyrylaiva
s/y – superyacht, sailing yach, huvipursi, moottorillinen purjevene
sts – sail training ship, koululaiva
t/b – tug boat, hinaaja
BNS – Belgian Navy Ship
EML – Eesti Mereväe Laev (Estonian Navy)
ENS – Estonian Navy Ship
FGS – Federal German Ship (German Navy)
FNS – Finnish Navy Ship
HDMS – His/Her Danish Majesty’s Ship (Royal Danish Navy)
HMS – Hans/Hennes Majestäts Skepp (Marinen), His/Her Majesty’s Ship (Royal Navy)
HNLMS – His/Her Netherlands Majesty’s Ship (Royal Netherlands Navy)
KBV – Kustbevakningen (Swedish Coast Guard)
KNM – Kongelig Norske Marine (Royal Norwegian Navy)
LNS – Lithuanian Naval Ship
LVNS – Latvian Naval Forces
MOV – The navy training ship (Royal Netherlands Navy)
ORP – Okręt Rzeczypospolitej Polskiej (Polish Navy)
USS – United States Ship

Muut sivustolla käyttämäni lyhenteet:

ETA – Estimated Time of Arrival, Arvioitu saapumisaika
UTC – Universal Time, Coordinated, Koordinoitu yleisaika
TCP – Turku Cruise Port
FITKU – Turun satama
SESTO – Tukholman satama

.

Vaikka askel lyhenee, niin liike jatkuu

Pentti Heikkilä
Terveisin Pentti Heikkilä
Turku, Finland

.

Comments are closed